De kus. Aan de zuidkant van het Anton de Komplein staat het 23 meter hoge sculptuur te pronken. De ijle vormen steekt het af tegen de hemel, waarin de lucht betekenis geeft aan het kunstwerk. De kus bestaat uit drie stalen delen, die samen de belijning vormen van twee kussende mensen.
Na drie jaar in opslag te hebben doorgebracht, werd het kunstwerk in 2020 herplaats door Kunstwacht. Al in 1982 werd het onthuld. Destijds gemaakt voor het nieuwe hoofdkantoor aan de Frankemaheerd in de Amsterdamse Bijlmermeer. Maar na de sloop van het kantoor moest het kunstwerk wijken.
Het was een flinke klus, de herplaatsing. Niet alleen door de 16 ton die het weegt. Het zou in Zuidoost blijven, het werk moest van alle kanten vrij te bezien zijn en zou in stedelijke omgeving zijn basis vinden. De parken vielen af.
Maar niet iedereen was tevreden. In een interview in het Parool zei de kunstenaar “Wat ze met de kus hebben gedaan is schandalig. Ze hebben het beeld een meter in de grond gegraven omdat ze dat mooi vonden. Het ziet er niet uit en er zit een kiezelperkje omheen. Volkomen flauwekul. Waarom doen ze het niet zoals ik het heb gemaakt?” (Kees Keijer, Parool 10 november 2022)
Het stadscuratorium plaatst iedere week een Sunday Sculpture op Instagram, het verhaal achter een kunstwerk in de openbare ruimte dat de stad Amsterdam kleur geeft.
Beeld: Lard Buurman voor het stadscuratorium