De Bijlmerflat Groeneveen heeft een turbulent verleden die in het nationaal geheugen staat gegrift, sinds er in 1992 een Boeing-747 in stortte. Na de tragische gebeurtenis zijn de flats weer opgebouwd, en de originele fundering van de oude flats vormt het huidige Bijlmermonument, gemaakt door Herman Hertzberger, naast ‘de boom die alles zag’.
Het Bijlmermonument is niet de enige plek bij Groeneveen die doet herinneren aan de ramp. Een subtieler en poëtischer gebaar is te vinden in ‘Schotels – Zonder titel’ van kunstenaar en fotograaf Rein Jelle Terpstra, dat in 1999 is geplaatst aan de blinde kopgevel van de flat. Het kunstwerk bestaat uit 38 schotels die op een speelse, rommelige manier zijn bevestigd, alsof ze met elkaar in gesprek zijn. De schotels reflecteren de lucht en spelen met de weidse, modernistische strakheid van de Bijlmer-architectuur. De schotels zijn uitvergrote paillettes, of lovertjes: schijfvormige versiering op kleding, veelal in glinsterende goud- of zilverkleuren. De paillettes worden door Terpstra ingezet als amulet, als bescherming, die het kwaad en ongeluk kunnen weerkaatsen.
Het stadscuratorium plaatst iedere week een Sunday Sculpture op Instagram, het verhaal achter een kunstwerk in de openbare ruimte dat de stad Amsterdam kleur geeft.
Beeld: Rein Jelle Terpstra