Ram Katzir Manna Stadscuratorium Amsterdam

Kunstwerk ‘Manna’ van Ram Katzir onthuld

Deze zomer is het kunstwerk Manna van Ram Katzir onthuld in het Meerwaldtplantsoen in Slotermeer, Amsterdam. De leden van het Stadscuratorium hebben in samenwerking met de gemeente en buurtbewoners gekozen voor het werk dat een vredesmonument is voor de Tweede Wereldoorlog en tegelijkertijd dient als ontmoetingsplaats.

Het Meerwaldtplantsoen ligt in de Verzetsheldenbuurt, een wijk waar alle straten zijn vernoemd naar verzetsstrijders uit de Tweede Wereldoorlog. Arthus ‘Boems’ Meerwaldt was een Amsterdamse advocaat en betrokken bij het studentenverzet. In augustus 1944 werd hij tot 15 jaar tuchthuis veroordeeld. Hij overleed op 8 januari 1945 in Escherhausen. Dit kunstwerk herinnert aan de dagelijkse strijd om te overleven tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Het brood symboliseert het Zweedse wittebrood dat werd gegeten aan het einde van de Hongerwinter in 1945. Veel mensen staat in het geheugen gegrift dat in april en mei van 1945 boven Nederland witbrood aan kleine parachutes naar beneden werd geworpen door Britse en Amerikaanse bommenwerpers. Het brood was echter al in februari in Nederland gebakken en gedistribueerd, van meel dat was aangevoerd door drie grote schepen van het Zweedse Rode Kruis.

Eind april en mei dropten de geallieerden voedselpakketten op verschillende locaties in Nederland. De Britten gaven deze droppings de codenaam Operatie Manna. Het woord Manna heeft een Hebreeuwse, Griekse en Arabische oorsprong. Het kan zijn afgeleid van het Egyptische Mennu. Dat betekent voedsel. In de Bijbel valt Manna uit de hemel. Manna is ‘hemelsbrood’.

Brood speelt in verschillende culturen een belangrijke rol en brengt mensen samen. Het kunstwerk is ontworpen als een ontmoetingsplek voor de buurt.

Dit kunstwerk is tot stand gekomen met behulp van Rene Scheenaard, projectleider KIOR Stadsdeel West.

website Ram Katzir