Stadsdialoog #3: De Hangvolwassene

“Het zou interessant zijn wanneer er in Amsterdam meer plekken komen die zijn ontworpen door vrouwen of mensen met een migratie-achtergrond. Zo wordt de publieke ruimte meerstemmig.”

Kunst in de openbare ruimte manifesteert zich op vele verschillende manieren, in verschillende gedaantes, met verschillende functies. Naast de kwalitatieve en historische aspecten, wordt kunst ook al decennia lang met regelmaat ingezet om sociale structuren in wijken en andere moeilijk meetbare aspecten zoals samen zijn en leefkwaliteit van de wijk in onze woonomgeving en ons sociale leven te ondersteunen, te verbeteren. Het gaat niet alleen om een monumentaal gebaar of een beeld op een sokkel. Kunst kan ook een plek van samenkomst aanduiden, of zelf zijn.

In Stadsdialoog #3 De Hangvolwassene gaat Stadscurator Vincent van Velsen in gesprek met architect Afaina de Jong. Met haar studio AFARAI werkt zij aan projecten op het snijvlak van architectuur en kunst. Een van de projecten is gesitueerd in Amsterdam Zuidoost, een gebied dat 140 nationaliteiten herbergt. Deze nationaliteiten komen samen in de openbare ruimte; dagelijks ontmoeten volwassenen elkaar in en rond winkelcentra. De lokale gemeente kwalificeerde deze groepen als ‘hangvolwassenen’, een eufemistische term die verwijst naar mensen van kleur in de publieke ruimte. De Jong onderzocht dit fenomeen en ontwierp The Billboard House, een plek waar ‘hangvolwassenen’, bewoners en ondernemers met elkaar in gesprek konden gaan. Van wie is de openbare ruimte? Wordt ieders stem gehoord? Welke voorwaarden zijn er nodig om je thuis te voelen in je eigen buurt?

Live Stadsdialoog
Op woensdag 9 december vindt om 19:00 Stadsdialoog #4 plaats getiteld: ‘De verhalen van de stad verbeeld: hoe inclusief is de publieke ruimte?‘. De avond is gratis te volgen via een livestream. Hier vind je meer informatie over deze Stadsdialoog.

Verder lezen
Klik hier voor de website van Afaina de Jong.
Achtergrondinformatie over de ‘Stadsdialogen’ vind je hier.