Stadsdialoog #4: Hoe inclusief is de publieke ruimte?

Heb je de eerste live Stadsdialoog van woensdag 9 december gemist? Kijk de avond terug via de bovenstaande video.

Tijdens de eerste corona lockdown waren we ons ineens meer bewust van onze leefomgeving en leken we opeens veel meer te zien in de stad. De waarde van onze de gedeelde openbare ruimte werd zichtbaar, tastbaar, voelbaar. Hoe we ons in het publieke domein tot elkaar verhouden, dat we er samen gebruik van maken en dat het belangrijk is elkaar te zien en de ruimte te geven. De Black Lives Matter-beweging brengt een andere focus op de openbare ruimte. Overal ter wereld stonden beelden van koloniale en racistische personen ter discussie en sommigen werden daadwerkelijk verwijderd. De Amsterdamse gemeenteraad nam in juli motie 839 aan waarin het college van burgemeester & wethouders de opdracht kreeg om de openbare ruimte inclusiever te maken.

Na de eerste Stadsdialogen als video te hebben gepubliceerd, presenteert Stadscuratorium Amsterdam voor het eerst een live Stadsdialoog getiteld De verhalen van de stad verbeeld: hoe inclusief is onze publieke ruimte?. Deze avond wordt er gesproken over de stad als levende plek in ontwikkeling. Tijdens drie tafelgesprekken is oog voor uiteenlopende gebruikers en bewoners en de verschillende verhalen die in de stad aanwezig zijn. De betwiste (en soms bekladde) beelden in de publieke ruimte van Amsterdam komen aan de orde en gaan we in gesprek over de toekomst van de openbare ruimte in de stad. Samen met verschillende kunstenaars, opdrachtgevers en ontwikkelaars werpt Stadscuratorium Amsterdam de vraag op: hoe inclusief is onze publieke ruimte? 

Gastsprekers

Gasten waren: Claudia Linders, Hans van Houwelingen, Patricia Kaersenhout, Lesley Bamberger, Nabila Bouabbouz, Vincent van Velsen, Imane Nadif, Jeroen Boomgaard, Elisabeth Boersma, Karin Daan, Antonis Pittas, Annemarie de Wildt, Floor Ziegler, Selby Gildemacher en Stephanie Schuitemaker. Moderator: Ama van Dantzig.