Spelen in de Stad

Piet Parra

Midden in de Jordaan, aan de Tuinstraat, staat op de gevel van de Theo Thijssenschool een opvallende muurschildering met de tekst ‘Ik speel in de stad – met alles wat er bestaat’. Het samenspel van zwierige en ferme zwarte letters op de wit-gestucte gevel kan maar van één iemand zijn: ontwerper en illustrator Piet Parra.

Een oplettende kijker heeft zijn werk waarschijnlijk al vele malen eerder in de publieke ruimte gezien; niet als een permanent kunstwerk, maar in de vorm van grafische uitingen zoals posters, flyers, of illustraties op T-shirts. Wie begin jaren ‘00 onderdeel was van de stedelijke muziekscene en skatecultuur kon eigenlijk niet om Parra heen; zo ontwierp hij albumcovers voor Rednose Distrikt, flyers voor feestjes in club Bitterzoet, maar ook een Nike Air Max 1 in een kenmerkend kleurenpalet van magenta, turquoise en donkerbruin. Ook typisch Parra zijn steeds terugkerende fantasiefiguren, waaronder wulpse vrouwen met een snavel, en een appel op roodgehakte beentjes.

Maar in dit werk voor een basisschool, het eerste kunstwerk van Piet Parra dat in de Amsterdamse openbare ruimte gerealiseerd is (inmiddels zijn er meerdere werken van hem in de stad te vinden), gaat hij terug naar de kern, met alleen letters in zwart-wit. Dat het met die basale elementen toch een sprankelend kunstwerk is geworden toont zijn typografische vindingrijkheid. De tekst is een dichtregel van leerling Lisa van de Schouw, ontstaan tijdens een gedichtenwedstrijd op school. ‘Spelen in de stad’ doet niet alleen denken aan kinderspel, maar ook aan skaten en graffiti; waarin de stad, met ‘alles wat er bestaat’ een uitnodiging vormt tot creatieve toe-eigening.

– Radna Rumping