This Works Ellis Kat Iriee Zamble Amsterdam West Kunst rondleiding tour

Buitenkunst in Amsterdam-West

In een tijd vol beperkingen mogen we gelukkig nog wel wandelen. Ellis Kat, communicatiemanager bij Stadscuratorium Amsterdam, maakte in opdracht van This Works een rondleiding langs openbare kunstwerken in Amsterdam-West. Van Het Wiel van Jeroen Henneman langs de A10 tot Piet Parra’s laatste polyester blow-up bovenop een wooncomplex op Wiborgeiland, in het openluchtmuseum dat Amsterdam heet, is het altijd mogelijk om verrassende kunst te bekijken.

Tijdens de rondleiding wordt ook een stop gemaakt bij het werk Muren van West (2020) waar het Stadscuratorium een advies voor heeft uitgebracht. Voor dit project maakten vier kunstenaars grote, kleurrijke muurschilderingen op flats op de Wiltzanghlaan in de Kolenkitbuurt, gebaseerd op verhalen van buurtbewoners.

Maakproces van Muren in West. Beeld: Marc Driessen.

Een van de deelnemende kunstenaars is Iriee Zamblé: “Ik wil in mijn schilderijen nieuwe hoofdrolspelers introduceren. Ik hoop dat buurtbewoners zich erin herkennen en er trots op zijn. Ik ben zelf in Amsterdam-Oost opgegroeid en kende de Kolenkitbuurt eerlijk gezegd niet. Op internet kwam ik een hoop negatief nieuws tegen, maar toen ik hier ging rondfietsen zag ik juist een gemoedelijke buurt waar mensen die zo van elkaar verschillen toch samenleven. Daarom heb ik ook een kind in de voorstelling geschilderd; het symbool van de toekomst.”

De video Buitenkunst met Ellis Kat van This Works is hier te zien: