43 kinderen

Henri Lucas

Op de binnenplaats van het Metis Montessori Lyceum herinnert het monument ’43 kinderen’ van Willem Henri Lucas aan een zwarte bladzijde in de geschiedenis van de school. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden 43 joodse leerlingen gedwongen de school te verlaten, de meeste van hen eindigden in vernietigingskampen in Polen en Duitsland. Slechts zeven overleefden de oorlog.

Het momument verbeeldt deze geschiedenis op een direct een aangrijpende manier: de 43 platen, met daarop afbeeldingen van kinderschoenen, voeten en uitvergrotingen van foto’s gemaakt in de hongerwinter, staan symbool voor de weggevoerde kinderen. Onderaan zijn de namen en sterfdata van de slachtoffers aangebracht.

Het momument bestaat sinds 1995, maar was toe aan opknapbeurt. Op 19 april werd het gerestaureerde monument onthuld in een programma waarin leerlingen, (oud)docenten en de kunstenaar zelf aan het woord kwamen.

Beeld: Thomas Huisman

Het stadscuratorium plaatst iedere week een Sunday Sculpture op Instagram, het verhaal achter een kunstwerk in de openbare ruimte dat de stad Amsterdam kleur geeft.