5 Elementen

André Volten

Het beeld ‘5 elementen’ van André Volten op het Surinameplein in Amsterdam, werd oorspronkelijk gemaakt in 1980 als onderdeel van een installatie op het Jaarbeursplein in Utrecht. 

André Volten (1925-2002) behoorde tot de belangrijkste Nederlandse beeldhouwers van de generatie na 1945. Hij was een meester in het vinden van een harmonieuze verhouding tussen sculptuur, architectuur, vormgeving en stedelijke inrichting.Vanwege de herinrichting van het Utrechtse stationsgebied moest de sculptuur van Volten echter weg van het Jaarbeursplein. Dankzij de inzet van een particulier kwam een samenwerking tussen de eigenaar (de Jaarbeurs), de stichting André Volten, diverse gemeentelijke afdelingen en het hijsbedrijf dat de verplaatsing uitvoerde tot stand en werd het werk gered.

Het vinden van een geschikte locatie voor deze vijf gigantische bronzen elementen kan niet eenvoudig geweest zijn, maar uiteindelijk werd de sculptuur via een samenwerking tussen buurtbewoners, stadsdeel, de stichting André Volten en curator Cintha van Heeswijck van ArtZuid in 2015 herplaatst op het Surinameplein. Op deze plek komt de harmonieuze verhouding tussen sculptuur, architectuur, vormgeving en stedelijke inrichting die André Volten nastreefde prachtig tot uiting, wat bijzonder is en een grote verdienste van de betrokken specialisten.

Voor mij is dit een voorbeeld van een geslaagde herbestemming en het bewijs dat de herplaatsing van monumentale kunstwerken, mits deskundig begeleid, heel goed mogelijk is. 

Aanvankelijk was het de bedoeling dat ‘5 elementen’ tot 2016 op het Surinameplein zou blijven staan, als onderdeel van een tijdelijk project. Inmiddels staat het beeld er nog steeds en wat mij betreft mag dat zo blijven.

– Meinke Horn