A Pregnant Man’s Dream

Ramon Martins

Al sinds ik fietstours begeleidde langs graffiti, street art, kunst in de openbare ruimte en de overblijfselen van de originele Bijlmer, heeft dit werk mijn hart gestolen. De intense kleuren en de grote variatie en balans tussen figuratief en abstract vind ik treffend. Kijken naar dit werk geeft mijn drukke hoofd rust. Ik kan er uren naar kijken.

Het werk is gemaakt door Ramon Martins, een muralist uit São Paulo, Brazilië en is onderdeel van een serie muurschilderingen in de H-Buurt die gemaakt zijn in het kader van het RUA (Reflexo on Urban Art) project. Het is een soort mural die tot een aantal jaren geleden, op een enkele uitzondering na, niet denkbaar was in Amsterdam. 

Met hun think-out-of-the-box-mentaliteit lukte het frontrunners zoals het RUA-project of het SAMA (Street Art Museum Amsterdam Nieuw-West) om collecties van grotere en kleinere murals aan te leggen in Amsterdam. Inmiddels zijn er meerdere initiatieven die de collectie murals en street art in onze stad helpen uitbreiden. Als kunstenaar/curator geworteld in graffiti juich ik deze initiatieven toe. Kleur in de stad! 

Street art en Urban murals zijn hot, en dankzij de waardering voor deze kunstvormen is er een herwaardering voor traditionele graffiti. 

Met het Stadscuratorium hebben we het doel om deze vorm van kunst in de openbare ruimte aan te jagen en ervoor te zorgen dat belangrijke uitingen van street art fysiek of digitaal geconserveerd worden. Ik ben blij dat ik als een van de leden vanuit mijn expertise inhoudelijk een bijdrage kan leveren.

– Aileen Middel