Corned Beef

Carolien Feldbrugge
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Dit blik rundvlees is houdbaar tot 1995! In het Oostelijk Havengebied staat dit hele bijzondere transformatiehuisje. Ooit was het Havengebied een veemarkt en een abattoir, een slachthuis, hier rondom het Hildo Kropplein. In 1988 verhuisde het abattoir naar Amsterdam-West en verdween de veemarkt met levende dieren geheel uit de stad.

De woningen rondom het Hildo Kropplein zijn zorgvuldig ontworpen, met een grote rol voor herhaling en regelmaat. De harmonie van het plein werd verstoord toen er opeens een flink transformatorhuisje werd geplaatst. Conceptueel kunstenaar Carolien Feldbrugge bekleedde het in 1989 volledig met tegeltjes en veranderde het in een blik rundvlees van het merk Hereford, compleet met streepjescode en nettogewicht – nog een herinnering aan het voormalige abattoir. Het huisje heeft mozaïek in de kleuren rood, wit en blauw en weegt 26 ton (tenminste zo staat het aangegeven) en is tenminste houdbaar tot eind 1995.

Beeld: Alf van Beem

Het stadscuratorium plaatst iedere week een Sunday Sculpture op Instagram, het verhaal achter een kunstwerk in de openbare ruimte dat de stad Amsterdam kleur geeft.