De zuildragende schildpad

Hans 't Mannetje
.......

De zuildragende schildpad, ook wel Grenspaal genoemd, markeert een grens tussen verschillende visies in de Nieuwmarktbuurt.

Deze grenspaal geeft aan waar een niet afgebouwde snelweg eindigt. Het was de bedoeling dat vanuit het Mr. Visserplein via de Jodenbreestraat en Sint Antoniesbreestraat een snelweg zou lopen tot aan de Prins Hendrikkade.

Buurtbewoners van de Nieuwmarktbuurt verzetten zich daar in de jaren zeventig hevig tegen. Onder meer schermutselingen met politie en Mobiele Eenheid leidden er toe dat de aanleg werd gestaakt.

Stichting Amsterdam Versierd vroeg beeldhouwer Hans ’t Mannetje om een grenspaal. Hij maakte de hardstenen schildpad en heeft het gehele beeld samengesteld van resten uit de stad. Zo is de dikke hardstenen kolom afkomstig van het door H.P. Berlage ontworpen gebouw van de levensverzekering ‘De Algemene’ op het Damrak. En bestaat het uit een blok hardsteen met een tekst van Jacob Israël de Haan waaruit blijkt uit dat op het blok een borstbeeld van Rembrandt zou hebben gestaan.

Op de sokkel staat:
tot hier verdween het oude stadspatroon
van hier begon de stadsvernieuwing
in deze buurt
ter herinnering werd in 1986
dit gedenkteken opgericht


Het beeld staat in de Jodenbreestraat, waar alle onderdelen te bewonderen zijn.

Dit kunstwerk behoort tot de reeks Sunday Sculptures die Stadscuratorium Amsterdam elke zondag post op Instagram.