Het geheim en het bewijs

Wendela Gevers Deynoot

Anna Blaman (1905-1960), pseudoniem van Johanna Petronella Vrugt, was een schrijver wiens naam mogelijk stond voor Ben Liever Als MAN, maar dat is nooit door de schrijver zelf opgehelderd.

Vijftig jaar na haar overlijden werd 2010 uitgeroepen tot Anna Blaman Jaar. Verspreid door Nederland vonden verschillende herdenkingen plaats. Aan de Anna Blamansingel in Zuidoost werd het ruimtelijk werk Het geheim en het bewijs van kunstenaar Wendela Gevers Deynoot onthuld.

Vrijheid en eenzaamheid zijn belangrijke thema’s in het werk van de auteur, die als motorrijdende vrouw in de jaren veertig een opvallende verschijning was. Blamans werk, zoals de roman Eenzaam avontuur(1948), bevatte homo-erotische passages die in conservatieve kringen voor ophef zorgden.

Bijna 3 meter hoog, uitgevoerd in gewapend beton met marmer, graniet en gebroken glas; vergezeld door citaten uit Anna Blaman’s werk moet het kunstwerk een communicatiepunt en een herkenningspunt voor de wijk worden.

De compositie verwijst naar de tekst ‘behalve dat hij keek, luisterde hij alsof heel het huis als een zeeschelp op z’n oor gedrukt stond’.

Het stadscuratorium plaatst iedere week een Sunday Sculpture op Instagram, het verhaal achter een kunstwerk in de openbare ruimte dat de stad Amsterdam kleur geeft.

Beeld: Public Art Amsterdam