Revisiting The Cullinans

Sanja Medic

Op 13 juli werd het nieuwe kunstwerk ‘Revisiting The Cullinans’ van Sanja Medic in het Asscherkwartier feestelijk geopend. Begin deze eeuw is de gemeente Amsterdam gestart met de vernieuwing van de wijk. Stap voor stap hebben de archiefgebouwen plaatsgemaakt voor woningen. Er zijn pleinen met zit- en speelgelegenheid gekomen, groen, een parkeergarage en horeca. Als laatste stap van deze metamorfose heeft de gemeente beeldend kunstenaar Sanja Medić uitgenodigd om een kunstwerk te realiseren dat verleden en heden van deze buurt met elkaar verbindt.

Voor dit werk heeft de kunstenaar zich laten inspireren door meesterslijper Joseph Asscher. Zoals Asscher de Cullinan tot negen diamanten bewerkte, zo ontwierp de kunstenaar negen glazen ‘buurtjuwelen’, die de rijke geschiedenis en de identiteit van deze bijzondere buurt weerspiegelen. Om dat te bereiken heeft Sanja Medić gekozen voor een ambachtelijk, innovatief, complex en bijna alchemistisch productieproces.

Elke sculptuur verwijst naar de transformatie van een diamant: van de ruwe steen die wordt uitgehakt, gekliefd, geslepen en gepolijst tot een diamant, die in een zetting geklemd, met trots wordt gedragen. De negen Cullinan diamanten die hier een eeuw geleden werden gekliefd en geslepen, waren alleen voor de geprivilegieerden toegankelijk. Deze buurtjuwelen zijn echter voor iedereen.

Beeld: Ringel Goslinga