Roosje

Rombout Oomen

Op de hoek van de Jacob van Lennepstraat-Nassaukade is de, ook wel beruchte, muurschildering Roosje te zien. Dit najaar is Roosje weer in volle glorie te aanschouwen, nadat het schoongemaakt en herschilderd is.

Het kunstwerk is geïnspireerd op het erotische gedicht ‘Aan een Roosje’ van Jacob van Lennep, gemaakt door Rombout Oomen. Aanvankelijk een project om de wijk mooier te maken, maar het stuitte ook op weerstand van een deel van de bewoners. Het vrouwelijk naakt kon niet iedereen bekoren en in de herfst van 2004 werden de schaamdelen van Roosje beklad met zwarte verfbommen. Er kwam een flink debat op gang, Roosje werd uitgebreid besproken in de pers om uiteindelijk te besluiten om Roosje te renoveren en te voorzien van een beschermlaag.

De kunstenaar besloot om het ontstane debat te verwerken in het kunstwerk, de schaamstreek werd geretoucheerd. Maar Roosje was nog steeds niet vrijgesteld van bekladding, in 2004 belandde de woorden STOP PORNO op de onderste meters van het kunstwerk. Maar een nog zwaardere beschermlaag was het antwoord. En voor nu schittert ze weer, en kan ze weer jarenlang haar schoonheid uitdragen.

Het stadscuratorium plaatst iedere week een Sunday Sculpture op Instagram, het verhaal achter een kunstwerk in de openbare ruimte dat de stad Amsterdam kleur geeft.

Beeld: Rombout Oomen