The Botanical Garden of the Bims

Merete Richters & Charayda Andeloe

Op 21 april opende een nieuwe muurschildering van groot formaat, die bijna de hele parkeergarage bij Haardstee in de Bijlmermeer omspant. Het werk heet ‘The Botanical Garden of the Bims’, kunstenaars Merete Richters en Charayda Andeloe werkten er al sinds het najaar van 2022 aan. De twee kunstenaars wonen en werken zelf in Zuidoost, en geven met dit nieuwe kunstwerk een cadeau aan hun buurt. In de ’tuin’ staan nationale bloemen van de culturen die voorkomen in Zuidoost. Het werk kwam tot stand met hulp van CBK Zuidoost en is gecureerd door Shammah Brempong.

Er is veel te doen geweest om de parkeeragarges in de Bijlmer. Veel ervan zijn al gesloopt, omdat ze in technisch slechte staat verkeerden, of na vermeende onveiligheid. Jarenlang werden deze stukjes overdekte publieke ruimte op verschillende manieren toegeëigend door buurtbewoners, voor graffitikunst, ontmoetingen en zelfs voor kerkdiensten. Hoelang deze parkeergarage nog blijft bestaan, is op dit moment onduidelijk, maar voor nu kun je, net buiten winkelcentrum Amsterdamse Poort, het kleurrijke werk van Richters en Andeloe bewonderen.

Het stadscuratorium plaatst ieder weekend een Weekly Sculpture: een verhaal achter een kunstwerk in de openbare ruimte dat de stad Amsterdam kleur geeft. Vandaag: ‘The Botanical Garden of the Bims’ (2023) van Merete Richters en Charayda Andeloe.

Beeld: Stadscuratorium Amsterdam