U Bevindt Zich Hier

Martijn Sandberg

Langs de oude gevels van de voormalige Oostergasfabriek, aan de Oranje Vrijstraatkade tot aan de uiterste hoek bij de Polderweg zijn blokken beton met tekst te bewonderen. Het laat zich lezen als een tijdlijn, die zich uitrolt in oostelijke richting. Niet zozeer chronologisch als wel artistiek, ga eens opzoek naar de onderlinge verbanden, de relatie met de context en de directe omgeving.

Het kunstwerk ‘U Bevindt Zich Hier’ is het afsluitende onderdeel van een reeks kunstwerken die sinds 2002 in stadsdeel Oost zijn geplaatst in het kader van project ‘Erfenis van de Twintigste Eeuw’. Mensen bewust maken van de geschiedenis van de Oostpoort, dat was het doel. Op zuilen wit beton worden plekken, bewoners of een groep bewoners die stadsdeel Oost in de twintigste eeuw kleur heeft hebben gegeven geëerd.

Het werk van beeldend kunstenaar Martijn Sandberg (1967) tast voortdurend grensgebieden af, zoals de spanning tussen tekst en beeld, leesbaar en niet leesbaar, het privé-en openbaar domein. “Ik maak Image Messages, beeld is boodschap is beeld.“

Het stadscuratorium plaatst iedere week een Sunday Sculpture op Instagram, het verhaal achter een kunstwerk in de openbare ruimte dat de stad Amsterdam kleur geeft.