Virtual Fountains

Femke Schaap

Na 14 jaar heeft het kunstwerk Virtual Fountains van Femke Schaap eindelijk een plek gevonden: in het plantsoen naast het Europaplein.

Overdag zijn het drie clusters met blokken wit marmer, maar van zonsondergang tot zonsopgang worden beelden van stromend water geprojecteerd op de blokken. In een grappige en ironische toespraak vertelde Jeroen Boomgaard, collega in het stadscuratorium, over de vele obstakels voordat een buitenbeeld daadwerkelijk geplaatst kan worden. Eerst in West en nu in Zuid protesteerden bewoners tegen de nachtelijke videobeelden, maar de bezwaarschriftencommissie verklaarde de klachten ongegrond.

Het mooie van deze plek is de relatie met wat er onzichtbaar onder de grond gebeurt. De (laag gelegen) Rivierenbuurt heeft veel last van heftige regenbuien. Er is daarom onder het plantsoen een 700 m2 grote opvang gemaakt voor regenwater, dat daarna langzaam de bodem in kan zonder dat de riolen overstromen. Zowel boven als onder de grond een fijne toevoeging aan de buurt!

Het stadscuratorium plaatst iedere week een Sunday Sculpture op Instagram, het verhaal achter een kunstwerk in de openbare ruimte dat de stad Amsterdam kleur geeft.