Zeegezicht aan het IJ

Irma Boom

Wie door de fietstunnel naar de andere kant van het station oversteekt, waant zich even in een andere wereld. De stoep, wand en het plafond tonen een zeegezicht dat kunstenaar Irma Boom inspireerde op een tegeltableau van de Rotterdamse plateelschilder Cornelis Bouwmeester uit de 18e eeuw. Aan de stadszijde is de afbeelding nog natuurgetrouw, maar eenmaal bij de IJ-Zijde is het zeegezicht abstracter en schetsmatiger.

Het zeegezicht toont de Hollandse Haringvloot. Het kunstwerk bevat ruim 70.000 handbeschilderde tegels. Ze zijn stuk voor stuk gemaakt door aardewerkfabriek Koninklijke Tichelaar uit Makkum. Het van oorsprong Rotterdamse tableau heeft wel een speciale aanpassing gekregen. Irma Boom verving het Rotterdamse stadswapen op het schip ‘De Rotterdam’, door drie Amsterdamse kruizen.

Irma Boom is bekend als grafisch ontwerper door haar boekomslagen en huisstijl voor onder meer het Rijksmuseum. Haar werk is opgenomen in bijzondere museumcollecties van onder meer het Museum of Modern Art in New York en het Centre Pompidou in Parijs.

Het stadscuratorium plaatst iedere week een Sunday Sculpture op Instagram, het verhaal achter een kunstwerk in de openbare ruimte dat de stad Amsterdam kleur geeft.