Zenmast

Jeroen Doorenweerd

‘Zenmast’, een kunstwerk van Jeroen Doorenweerd, werd op vrijdag 3 november geopend in de Houthaven, in het IJ langs de kade bij Revaleiland. Het kunstwerk is een 30 meter hoge mast zonder schip, op een rond houten vlot dat drijft in het water. De mast kruist de horizon, priemt de lucht in en spiegelt zichzelf in het water. Het is een samenvatting van wat er vroeger was; de stammen in het water van de oude Houthaven en de masten in de lucht. Met het meditatief dobberende kunstwerk wil Doorenweerd iets van deze geschiedenis terugbrengen in het tegenwoordige riviergezicht.

Jeroen Doorenweerd is een Nederlandse beeldend kunstenaar, die vooral landschappelijke, sculpturale ingrepen in de openbare ruimte maakt. Sinds 1990 realiseert hij kunstwerken op zulke uiteenlopende locaties als een containeroverslag, een ministerie, een gevangenis, een weiland en een opvanghuis voor drugsverslaafden.

Zoals de kunstenaar zelf schrijft: “Op de prachtige historische foto’s van de houthaven liggen eindeloze hoeveelheden boomstammen in het water als een enorme houten vloer. Mannen staan op de stammen met lange staken. Er liggen zeilschepen op de rede en aan de kade. Aan het begin van de vorige eeuw verdwenen de grote masten. Er waren alleen nog de horizontale stammen in het water en kleine mastjes en schoorstenen van de stoomboten. Daarmee verdwenen ook de typerende verticale doorsnijdingen van de horizon. Nu zijn ook de drijvende stammen al lang geschiedenis.”

Beeld: Helma Timmermans