De rol van kunstenaars in het gentrificatiedebat

Amsterdam blijft groeien en Noord wordt daarbij niet overgeslagen. Ook het westelijk gebied van de NDSM-werf wordt volop bebouwd. Dit beïnvloedt hoe het oostelijke deel van de werf, de zogenaamde “culturele werf”, zich ontwikkelt. Gemeente Amsterdam heeft aangegeven dat het oostelijke deel van NDSM-werf tot 2028 gevrijwaard is van woningbouw.  Dat geeft de ruimte om tot die tijd te experimenteren op de werf met duurzaamheid en innovatie, publieke ruimte, kunstprojecten en op festivalgebied.

De NDSM werf presenteert naar aanleiding van haar tienjarig bestaan de podcastserie ‘NDSM X’. Hierin spreken verschillende leden van het programmateam met kunstenaars, architecten, evenementorganisatoren en bewoners vanuit de studio op de NDSM-werf. In de 17e aflevering spreken programmamaker Ewa Scheifes en curator Petra Heck met lid van Stadscuratorium Amsterdam Selby Gildemacher. Naast stadscurator is hij ook kunstenaar, een van de oprichters van Hackers & Designers en radiomaker bij Radio Noord Amsterdam.

Deze NDSM X podcastaflevering gaat over de rol van kunstenaars in het gentrificatiedebat en hoe kunst in de publieke ruimte inclusief wordt.

Luister de podcast hier:

Website NDSM