Graffiti Kempering Stadscuratorium

Graffiti in parkeergarage Kempering blijft behouden

Als gemeente Amsterdam in de zomer van 2019 het definitieve besluit neemt om de Kempering, de allerlaatste parkeergarage in originele Bijlmerstijl, in het voorjaar van 2020 te slopen, lopen de gemoederen hoog op. Jong erfgoed als de Kempering blijkt ook veel historische, esthetische en emotionele waarde te hebben. Graffitikunstenaar én Stadscurator Aileen Middel (artiestennaam Mick La Rock) weet met het boek Graffiti in de Kempering de graffiti in de parkeergarage te vereeuwigen.

De Kempering garage is veel meer geweest dan enkel een plek om auto’s te parkeren. Dat er ooit is geparkeerd lijkt bijzaak. Er is door de jaren heen gesport, gewerkt, gekraakt en gekerkt. Daarnaast was de garage ook een belangrijke vrijplaats voor graffitischrijvers. Een plek met rafelranden waar de aangebrachte graffiti, veelal onbedoeld, kleur bracht in hoeken waar duisternis de hoofdrol leek te spelen. Door film, foto’s en de bijbehorende unieke verhalen van de graffitischrijvers zelf, bestaat parkeergarage Kempering vanaf vandaag voort voor generaties na ons. Met de publicatie ‘Graffiti in de Kempering’ worden de gelaagde betekenissen en emoties over samenleven in de Bijlmer, die in het traject rondom parkeergarage Kempering zichtbaar werden, deelbaar.

Over het boek
Het eerste exemplaar van het nieuwe boek ‘Graffiti in de Kempering’ is officieel aangeboden aan stadsdeel Amsterdam Zuidoost. Graffiti in de Kempering is een samenwerking tussen Imagine IC, Dutch Graffiti Library en Mick La Rock en laat een mooi beeld zien van de verschillende graffiti die garage Kempering door de jaren heen heeft gekend. In het boek is onder andere werk te zien van (Amsterdamse) grafitischrijvers als Shet, Even, AZHQ, THE Rapser, Mickey, Ezel, Jake, Brush, Sush, Nuke, Fidel, Niels Shoe Meulman en Anopsy. Naast de verhalen uit de Kempering wordt in een extra hoofdstuk de weinig belichte betekenis en rol van graffiti in en voor de Bijlmer toegelicht.

Het boek Graffiti in de Kempering (€20) is verkrijgbaar via deze link