Stadscuratorium Amsterdam logo

Tanja Karreman nieuwe secretaris Stadscuratorium Amsterdam

Vanaf 1 juni 2021 wordt Tanja Karreman de nieuwe secretaris van Stadscuratorium Amsterdam. Zij zal ervoor zorgen dat het Stadscuratorium optimaal kan functioneren in de advisering over kunst in de publieke ruimte voor de gemeente Amsterdam. Karreman stopt na tien jaar als directeur van Nieuw Dakota en neemt het stokje over van interim secretaris Lotte van Zuijlen. 

In Tanja Karreman heeft Stadscuratorium Amsterdam een waardige opvolger gevonden van Lotte van Zuijlen. Karreman kent een grote betrokkenheid bij de stad en heeft veel ervaring met het bekleden van adviserende functies. Vanaf 1996 werkte zij achtereenvolgend als adviseur kunst in de openbare ruimte voor het Amsterdams Fonds voor de Kunst, Provincie Noord-Holland, Atelier Rijksbouwmeester, CBK Rotterdam en vanaf 2010 voor Bureau Spoorbouwmeester. Daarnaast was zij sinds de oprichting van Stadscuratorium Amsterdam in 2019 een van de negen experts.

Foto: Lard Buurman

Tanja Karreman: “Ik heb heel veel zin om me volledig te richten op het werk waar ik me al decennia lang voor inzet: kunst in het publieke domein. Samen met de voorzitter en adviseurs van SCA, de afdeling Kunst en Cultuur, kunstenaars, bouwers, ontwerpers en ontwikkelaars en iedereen die zich inzet voor kunst in de openbare ruimte in Amsterdam, maken we een ruimte tussen wonen, werken en consumeren in; een ruimte waar je graag wilt zijn. Met kunst die het verschil maakt. Door alle capaciteit en kwaliteit in de stad te kanaliseren kunnen we relevante onderwerpen voor het voetlicht brengen, met aandacht voor kunst in de bestaande stad en vooral ook in de ontwikkelgebieden.”

Claudia Linders, voorzitter van het Stadscuratorium, kijkt uit naar het aantreden van Karreman als nieuwe secretaris: “Met de uitbreiding van de rol van de secretaris naar een full time positie, geven we het Stadscuratorium nieuwe energie en daadkracht. Met Tanja Karreman hebben we een secretaris die geworteld is in de stad, een enorme verbinding heeft met de kunst in de openbare ruimte én natuurlijk met de leden van het Stadscuratorium zelf. Tanja kan vliegend van start.”