Achtergelaten bagage

Antoine Mes

In 1976 werd een openbare kunstopdracht uitgezet door de Dienst Metro voor de metrostations Weesperplein en Gaasperplas, waar 198 kunstenaars op reageerden. Kunstenaar Antoine Mes was een van de winnaars.

De vorm, kleur en houding van de bakstenen tassen en koffers zijn zó natuurlijk dat het even kan duren voor ze je opvallen. Maar heb je ze eenmaal gezien, dan kun je je ogen er niet meer van afhouden. Nadrukkelijk onopvallend staan ze waar ze staan en vertellen ze hun eigen verhaal. Achtergelaten bagage bestaat uit tien delen: vier koffers, vijf tassen en een plunjezak. Aanvankelijk was er nog een elfde onderdeel; een bakstenen bal. Ook dat moet een gewichtig object zijn geweest, maar desondanks is de bal al jaren geleden spoorloos verdwenen.

De reistassen kunnen aanleiding zijn tot een veelheid aan verhalen over verplaatsing en migratie, over verweesde objecten die hun bestemming niet hebben bereikt – of toch?

Het stadscuratorium plaatst iedere week een Sunday Sculpture op Instagram, het verhaal achter een kunstwerk in de openbare ruimte dat de stad Amsterdam kleur geeft.