Flyways

Harmen Liemburg

Analoog aan alle Amsterdammers, dagjesmensen, forenzen en toeristen die gebruik gaan maken van de Noord/Zuidlijn, heeft kunstenaar Harmen Liemburg een vergelijking gemaakt met die ándere reizigers: de vogels.

Op de vloer van metrostation Noord is over een lengte van 130 meter een complete vogelencyclopedie te zien. Aan de noordkant van het perron arriveren bijvoorbeeld ganzen, in het midden zijn vooral vogels te vinden die het hele jaar in Nederland verblijven en aan de zuidkant nestelen vogels die bij het naderen van de winter richting Afrika vertrekken. Een wandeling over het perron wordt al gauw een verrassende ontdekkingstocht, omdat er naast vogels, in alle soorten en maten, tal van verwijzingen en symbolen te vinden zijn. Harmen Liemburg heeft naast een opleiding als grafisch ontwerper ook een achtergrond als cartograaf.

De enorme tekening op de perronvloer van Noord is uitgevoerd met witte lijnen op een antracietkleurige achtergrond. Voor elke vloertegel die nu te zien is, is een witte én een donkere tegel gesneden. De witte vormen zijn met de hand ingelegd in de uitgespaarde ruimte in de donkergrijze tegel.