Het straatongeluk

Lex Horn

Meinke Horn was sinds de oprichting van het stadscuratorium betrokken als adviseur. Ze zette zich met veel energie in voor monumentale wandkunst in de stad. Op 12 mei overleed ze.

Eén van de projecten waar ze zich voor inzette was het behoud van een drietal grote kunstwerken van Lex Horn, die hij in 1965 maakte en plaatste in een laboratorium. Het gaat om sgraffito’s: een fresco-techniek waarbij in verse betonmorsel een tekening wordt gekrast en ingekleurd, waardoor een wandschildering met een subtiel reliëf ontstaat. Het gebouw waar het laboratorium in gevestigd was, het Jan Swammerdam Instituut in West, werd gesloopt, maar de drie muren, alledrie 2,5 bij 6,5 meter, zijn bewaard gebleven. Eén van de werken werd in het Academisch Medisch Centrum geplaatst, de andere twee belandden in een opslag. Meinke Horn, de dochter van de kunstenaar, deed vele pogingen om een nieuwe locatie te zoeken, maar dit bleek lastig te zijn door de grootte en het gewicht. Na een lange zoektocht vonden ze hun nieuwe thuis in de nieuwe fietsenstalling bij Centraal Station. Begin dit jaar werd het werk onthuld.

Beeld: Stichting Lex Horn

Het stadscuratorium plaatst iedere week een Sunday Sculpture, het verhaal achter een kunstwerk in de openbare ruimte dat de stad Amsterdam kleur geeft.