Ramses Shaffy

kunstenaar xs

Eind augustus werd de muurschildering van Ramses Shaffy op de muur van het Dr. Sarphatihuis aan de Nieuwe Kerkstraat in ere hersteld door de anonieme kunstenaar die de ode oorspronkelijk had aangebracht. Het stadscuratorium en het Ramses Shaffy Fonds voor Jonge Kunstenaars zochten de kunstenaar die de schildering anoniem had aangebracht, om het zeer beschadigde te herstellen. De bewoners en omwonenden zijn door de jaren heen gehecht geraakt aan het beeld met daarnaast Shaffy’s credo (Leef!). Na het plaatsen van een oproep heeft de kunstenaar zich gemeld. De muur is gereinigd en vervolgens heeft de kunstenaar, die anoniem wil blijven, de schildering opnieuw geplaatst.

Ramses Shaffy bracht zijn laatste jaren door in het Dr. Sarphatihuis. Het vernieuwde kunstwerk, dat oorspronkelijk werd geplaatst kort na zijn overlijden in 2009, werd door burgemeester Femke Halsema onthuld op 29 augustus, de dag dat Ramses 90 jaar zou zijn geworden.

Met het herstel en het toevoegen van een plakkaat en beschermingslaag is een destijds klandestien geplaatste schildering, een Amsterdams gemeengoed geworden. Aan de redactie van het Parool liet de kunstenaar weten: ‘Het gaat om Ramses, niet om mij. Laat mij m’n eigen gang maar gaan.’

Beeld: Parool/Mariet Dingemans