Rembo

Bastienne Kramer

Rembo. Het groene 3,20 meter hoge beeld glimt in het Rembrandtpark. Gemaakt van groen geglazuurde keramiek met een gedetailleerde versiering op de huid; de friese kerfsnede. Toen de kunstenaar Bastienne Kramer gevraagd werd om een hufterproof kunstwerk te maken werd dat haar uitgangspunt. Elk stukje van Rembo dat vernield wordt zal Kramer vervangen door brons. Zo zou het kunstwerk langzaam een verbeelding van vandalisme worden. Het stadscuratorium adviseerde in 2021 over de reparaties die moeten worden uitgevoerd.

Bastienne Kramer maakt sculpturen, die zij als autonome werken of als onderdeel van installaties exposeert. De onderwerpen voor haar werk zijn meestal afkomstig uit de populaire cultuur. Zij gebruikt vaak seksistische en extreem rolbevestigende beelden om deze in een politiek kader terug te plaatsen. Het werk van Bastienne Kramer gaat over machtsverhoudingen in gemeenschappen met vastliggende belangen. Deze thematiek staat centraal in haar beelden en installaties.

Het stadscuratorium plaatst iedere week een Sunday Sculpture op Instagram, het verhaal achter een kunstwerk in de openbare ruimte dat de stad Amsterdam kleur geeft.

Beeld: Mark Ahsmann