Weather Engine

David Claerbout

Weather Engine, in de grote metrohal onder het Centraal Station, biedt een venster op een nieuwe wereld. Om precies te zijn; op de wereld van morgen. Het videokunstwerk laat namelijk het weer zien zoals we het over 24 uur kunnen verwachten. Kijkend naar een fictief landschap leef je als reiziger mee met de enigszins mysterieuze bewoner die zich daar bevindt. De haast en de dynamiek van het drukke station lijken geen vat op hem te krijgen. Afhankelijk van het seizoen heeft hij zijn bezigheden, die op een wonderlijke manier samengaan met de routine van de reizigers.

Het videowerk is gemaakt door de Belgische David Claerbout. Hij is opgeleid als schilder, maar verwierf als kunstenaar internationale bekendheid met film- en fotografieprojecten. Vaak voert hij bewust de verveling op als reactie op een samenleving waarin iedereen altijd tijd tekort komt. Tijd is gratis, in de visie van Claerbout.

Beeld: Olivier Middendorp

Het stadscuratorium plaatst iedere week een Sunday Sculpture op Instagram, het verhaal achter een kunstwerk in de openbare ruimte dat de stad Amsterdam kleur geeft.