Yellow Wings

Loes van der Horst

Het kunstwerk “Yellow Wings” in de vijver in het Bijlmermeer is een remake van een ander werk, “Bijlmobiel”, dat in 1976 iets verderop in Zuidoost werd geplaatst. Deze Bijlmobiel was ook ontworpen door Loes van der Horst. Het was een ruimtelijke constructie van overlappende netten die met staalkabels tussen aluminium masten waren gespannen. Toen het gebied rondom het werk opnieuw werd ingericht moest ook de Bijlmobiel wijken, waarna het werd opgeslagen in een depot.

In 2011 wilde de gemeente het werk weer terugplaatsen. De verschillende onderdelen hadden echter de tand des tijds niet doorstaan. Daarom werden Van der Horst (ondertussen negentig jaar oud) en ingenieur Mick Eekhout gevraagd een ontwerp te maken geïnspireerd op de Bijlmobiel: Yellow Wings. Dit is het laatste werk van Van der Horst; zij heeft de plaatsing van het werk in 2015 niet kunnen meemaken omdat zij in 2012 is overleden.

Beeld: CBK Zuidoost

Het stadscuratorium plaatst iedere week een Sunday Sculpture op Instagram, het verhaal achter een kunstwerk in de openbare ruimte dat de stad Amsterdam kleur geeft.