stadscuratorium amsterdam public art

Kunstwerk verschijnt, verdwijnt en verschijnt weer

Op het lege Museumplein waar jarenlang drommen toeristen op en rond de IAmsterdam letters rondhingen, verscheen op 23 april tijdens de eerste corona lockdown het werk The Artist Is Not Present. Na vier dagen werd het kunstwerk verwijderd door de gemeentelijke handhaving..

Kunstenaar Dadara verwees met zijn tafel met twee stoelen naar de performance The Artist Is Present van Marina Abramovic, maar ook naar het sluiten van musea en theaters in maart. Zijn installatie nodigde – met in achtneming van social distancing – Amsterdammers uit­ tot verbinding. Dat gebeurde. Er waren gesprekken, mensen lazen poëzie voor. Het beeld werd daarmee een van de vele plekken in de stad waar Amsterdammers de publieke ruimte terug veroverden op toeristen. Maar na enkele dagen verschenen er vier gemeentelijke handhavers, die de tafel wegdroegen.

Dadara publiceerde foto’s van de tafel, met en zonder mensen, van het wegdragen en van de lege plek op de digitale tentoonstelling Corona in de Stad. Ook het Stadscuratorium raakte betrokken bij Dadara’s strijd om het ‘illegale’, want zonder voorafgaande aanvraag geplaatste, beeld. Het beeld kwam niet meer terug, maar werd door de manager afdeling Gebiedspool stadsdeel zuid wel gekwalificeerd als ‘een tijdelijk bedoelde interventie die reeds heeft plaatsgevonden, namelijk van 23-26 april 2020’.  De gemeentelijke brief die nu op tafel ligt bij Galerie KochXBos, vervolgt: ’De tijdelijke en spontane actie is ook de impliciete kracht van het werk’.

Dadara realiseerde zich dat hij het verwijderen van zijn tafel en stoelen ook als een performance zou kunnen zien en transformeerde een foto van een voorbijganger in een nieuw beeld. Vier handhavers, in 3D print als action men, die een houten tafel en stoelen wegdragen. Op de tentoonstelling hangt ook een schilderij, waarop het Amsterdamse wapen met afgevoerde tafel, geflankeerd door Dadara’s iconische Greymen. ‘Vastberaden’, het middelste woord uit het motto van Amsterdam, werd ook de titel van het beeld. Dadara’s ‘Vastberaden’ refereert aan de corona periode én aan de regulering van de openbare ruimte, waar ook de kunst aan vele voorschriften gebonden is.

De groepsexpositie ‘I am Dream’ #redreamyourcity is nog tot 28 november te zien bij:
Galerie KochXBos
Eerste Anjeliersdwarsstraat 36, Amsterdam